Kevään myötä olemme ottaneet tuotekehityksessä uuden vaihteen silmään. Huhtikuussa tiimissämme on tapahtunut muutoksia, kun tiimimme on kasvanut ja joukkoomme on kuun lopulla liittynyt uusi Senior Designer, Tea Dickman. Tervetuloa Vaanalle, Tea! <3
Tiimimme uusin designer Tea on koulutukseltaan taiteen maisteri, ja hän on opiskellut Aalto-yliopiston taiteen, suunnittelun ja arkkitehtuurin korkeakoulussa. Media- ja IT-alalta Tealle on kertynyt kokemusta yli kymmenen vuoden verran pääasiassa käytettävyyteen sekä digitaaliseen ja visuaaliseen viestintään liittyvissä tehtävissä. Kokemusta Tealla on suunnittelutyön lisäksi myös taitelijan ja tutkimusavustajan töistä.
– Sote-palveluiden suunnittelusta minun kokemukseni painottuu korkeakoulu-uravuosiini, jolloin teimme sote-koulutusohjelmien kanssa yhteistyötä erilaisissa koulu- ja tutkimushankkeissa. Vuonna 2010 pääsin mukaan kansainväliseen tutkimushankkeeseen käyttöliittymä- ja konseptisuunnittelijaksi. Hankkeessa suunniteltiin palvelurobotteja senioritaloihin Saksaan, Tea avaa.
Kyseisen robottihankkeen nimi oli Shadowing Robotic System (SRS). Hanke tehtiin monen maan mediayliopiston ja yksityisen sektorin yhteistyössä. Tuolloin Tea asui Stuttgartissa ja oli hankkeessa mukana suunnittelijana kolme kuukautta Hochschule Der Medienin laboratoriossa.
Tean matka Vaanalla on lähtenyt käyntiin hyvällä meiningillä. Alku on vaatinut paljon perehtymistä tuotteeseen, toimintaan ja kehitystiimin työskentelyrytmiin. Työnhakuvaiheessa Tean huomion kiinnittivät Vaanan humoristinen, leikkisä ja tyylikäs brändi – ja tietysti Vaanan arvomaailma.
– Erityisen ihanaa on ollut ihmiset, jotka ovat lämpimiä, iloisia, kaiken puolin ihania ihmisiä, joiden kanssa varmasti viihtyisi työn ulkopuolellakin. He ovat ottaneet minut oikein lämpimästi vastaan ja myös kokevat suunnittelulisäkäsien saapumisen myönteisenä lisänä tiimiin, Tea sanoo.
Loppukäyttäjän näkymän suunnittelu houkuttelee
Tean vahvuus on käyttäjälähtöinen suunnittelu, mikä tulee näkymään tulevassa OmaVaana-palvelusetelijärjestelmässä.
Tea uskoo, että järjestelmän tulevaisuus tulee olemaan nousujohteinen, sillä palvelut valinnanvapauden ympärillä tulevat vain kasvamaan ja tarpeet palvelusetelien käyttöön ja henkilökohtaisen budjetin seuraamiseen digitaalisten laitteiden kautta tulevat suurenemaan.
– Uskon, että monen vuoden käyttöliittymäsuunnittelukokemukseni vahvistaa OmaVaana-palvelun kehitystä ja tuotteen brändiä. Olen ollut mukana niin suurissa kuin pienissäkin kehitystiimeissä ja toiminut monella eri toimialalla. Luulen, että siitä on hyötyä suuren järjestelmän kehityksessä. Olen myös aina kiinnostunut uusien menetelmien oppimisesta ja seuraamaan myös suunnittelun trendejä.
Erityisen paljon Tea odottaa, että pääsee aloittamaan loppukäyttäjän käyttöliittymän suunnittelun. Suunnittelu alkaa haastatteluilla ja kartoituskierroksilla. Haasteita suunnittelutyössä tulevat olemaan hyvin laaja käyttäjäryhmä ja monenlaiset profiilit sekä monien käyttäjätarpeiden tyydyttäminen.
Kohti yhdenvertaisempia palveluja
– Sosiaali- ja terveydenhuolto näyttäytyy minulle alalta, joka on suuren muutoksen ja sitä myöten haasteen alla. Kuinka taata kaikille suomalaisille yhdenvertainen oikeus sosiaali- ja terveyspalveluihin, kun suurimmassa osassa kunnista väestön määrä vähenee, uusi designerimme pohtii.
Jatkossa Tea toivoo fokusta kaikista heikompiosaisimpien hoitamiseen, kuten lasten ja nuorten hyvinvoinnin säilyttämiseen sekä laadukkaisiin vanhus- ja vammaispalveluihin. Myös terveysongelmien ennaltaehkäisemiseen ja varhaiseen tunnistamiseen olisi syytä kiinnittää huomiota, oli kyse sitten sosiaalipalveluista tai akuuteista terveysongelmista.
– Itse lähes koko elämäni pääkaupunkiseudulla asuneena voin sanoa, että olen aina saanut laadukasta ja hyvää terveydenhuoltoa riippumatta siitä, onko se tuotettu kunnallisesti tai yksityisesti. Erityisesti nyt, kun perheessämme on pieni lapsi, hänen kanssaan olen saanut aina tarvittavaa apua, kun olen vain sitä pyytänyt, mutta ymmärrän, ettei kaikki ole niin onnellisessa asemassa alueellisesta sijainnista johtuen, Tea tiivistää.