Työtä suurella sydämellä – Harjoittelussa Vaanalla

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tätä kirjoittaessani on kesän yliopistoharjoittelusta kulunut reilu kaksi kuukautta. Aika ja koko kesä on kulunut kuin siivillä töitä tehdessä, ja kohta on aika palata takaisin koulun penkille. Millaista harjoittelu Vaanalla on sitten ollut?

Ennen harjoittelua en tiennyt Vaanasta oikeastaan mitään, enkä tiennyt palveluseteleistäkään sen enempää kuin mitä opiskeluissa ja mediassa on sivuttu sote-uudistuksen yhteydessä. Kesän aikana olen oppinut yhtä sun toista, niin sotesta alana kuin työelämästä yleensäkin.

Vaanalla ehdottomasti parasta on työkaverit ja hyvä fiilis. Täällä en ole tuntenut hetkeäkään olevani vain harjoittelija. Heti ensimmäisestä päivästä lähtien olen ollut kuin kuka tahansa vaanalainen. Toimistolle saa tulla juuri sellaisena kuin on, ja työn lomassa on täysin ok olla hauskaa. Työkaverit ovat opettaneet taukojumpan tärkeyden sekä sen, että päivä on parasta aloittaa huonolla vitsillä. He ovat myös rohkaisseet olemaan mukana mahdollisimman monessa ja halunneet ahkerasti näyttää, mitä heidän päivittäisiin työtehtäviinsä kuuluu.

Kuten aiemmin mainitsin, eivät tietoni Vaanasta olleet kummoiset ennen harjoittelua. Vaana on teknologiayhtiö, joka tekee työtään suurella sydämellä ja äärimmäisen kokonaisvaltaisesti. Vaanalla pidetään huolta siitä, että yhteistyö sujuu ongelmitta niin kuntien, palvelutuottajien kuin loppuasiakkaidenkin kanssa. Vaana ei vastaa ollenkaan sitä hyvinkin stereotypistä kuvaa, mikä useimmilla on teknologiayhtiöistä. Vaana tekee kaiken lisäksi mielestäni tärkeää vaikuttamistyötä sekä tutkimusta alalla. Arvostan suuresti, että Vaanalla on tahto tehdä valinnanvapaudesta ymmärrettävää ihan tavan kansalaiselle, mutta samalla toimia arvokkaana tietolähteenä myös viranomaisille ja muille terveysalan toimijoille.

Työtehtäväni harjoittelun aikana ovat olleet vaihtelevia, ja olen saanut itse vaikuttaa niihin hyvinkin paljon. Kesän aikana olen tehnyt niin asiakaspalvelun hyvin monipuolisia ja välillä haastaviakin tehtäviä kuin myös viestinnän tehtäviä. Erityisesti olen pitänyt erilaisista viestinnän ja markkinoinnin tehtävistä. Toiveenani oli, että voin harjoittelussani kartuttaa taitoja, joita tarvitsee työelämässä, ihan sama minne oikeastaan edes satun suuntautumaan urallani. Minulle oli myös tärkeää, että työskentelystäni jää jokin konkreettinen jälki tulevaa työelämää ajatellen. Sen takia olen erittäin kiitollinen, että pääsin esimerkiksi mukaan OmaVaanan käyttöohjeen kirjoitusprojektiin sekä tekemään Vaana.fi-nettisivustoa.

Mitä hyötyä harjoittelusta sitten on ollut ja todennäköisesti tulee myös tulevaisuudessa olemaan? Harjoittelu vahvisti tulevia suunnitelmia opiskeluiden suhteen, joten tiedän ainakin, että toistaiseksi olen oikealla reitillä. Ymmärsin harjoitteluni aikana vielä paremmin, kuinka tärkeää omanlaisensa opiskelupolun rakentaminen on ainakin näin yhteiskunnallisella alalla. Tulevaisuudessa on helpompi erikoistua ja olla asiantuntija, kun sille on pohja jo opiskeluajoilta.  

Ehdin kesän aikana kartuttamaan ja kehittämään myös ihan konkreettisia työelämätaitoja. Vaanalla pääkieli on englanti, jonka myötä englanti sujuu aikaisempaa soljuvammin, ja olen oppinut paljon alan keskeistä englanninkielistä sanastoa kesän aikana. Harjoittelun aikana olen oppinut käyttämään useita eri tietojärjestelmiä, joiden taitamisesta on hyötyä varmasti myös tulevaisuudessa. Pitkään kodintekniikkaliikkeessä työskennelleenä oli myös virkistävää kokea toisenlainen työympäristö ja oppia taas lisää työelämästä.

Harjoittelun myötä on stereotyyppinen kuvani teknologiayhtiöistä avartunut. Yksityinen teknologiayhtiökin voi olla sydämeltään hyvä. Suomen sosiaali- ja terveysala tarvitsee Vaanan kaltaisia tekijöitä, jotta voidaan vastata monipuolisesti kansalaisten alati kasvavaan palveluiden tarpeeseen ja kysyntään. Vaana on osoittanut, että yksityisen ei aina tarvitse olla sosiaali- ja terveyspalveluiden kentän pahis.

Tulevaisuuden työurallani toivon voivani työskennellä yhtä hyvässä työympäristössä kuin Vaana. Toistaiseksi tuntuu, että haluaisin ehdottomasti jatkaa saman aihepiirin parissa niin opiskeluissani kuin tulevassa työelämässäkin. Haaveissani olisi päästä joskus tekemään asiantuntija- ja lainvalmistelutehtäviä sosiaali- ja terveydenhuollon ja sosiaalipolitiikan parissa.

Tämän tekstin on kirjoittanut Vaanan yliopistoharjoittelija Liinu Inkeroinen.